Знаете ли коя е най-отровната риба?

Най-отровната риба не е особено едра и има доста противен външен вид

Рибата фугу, за която писахме вече, че е разрешена за консумация, е квалифицирана и като най-отровната риба на земята. Тялото на тази риба има ядливи части, но повечето й органи са силно отровни, защото съдържат отровата Тетродоксин“. Тази отрова е изключително силна. По-силна е близо 1250 пъти от цианида.

Японците, които са истински специалисти в приготвянето на отровното фугу казват, че само 1 грам от силната отрова може да убие човек. Преди време близо 30 души в Япония умряха след като похапнали от рибата. Дълго време след това тя беше забранена за консумация и риболов.

Най-интересното е, че рибата фугу е била уловена преди време и по нашите географски ширини. Преди време едно семейство хървати, които отишли на риболовен излет в близост до курорта Цавтат, който се намира между черногорската граница и Дубровник уловили странното същество, което там наричали „Куглакож“. Ошашавените риболовци не я докоснали изобщо, увили я внимателно и я занесли на специалистите от Института по море и корабоплаване. Там учените останали доста изненадани, защото не предполагали, че тази отровна риба вече е достигнала и до Адриатическото крайбрежие на Хърватия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.