В Япония вече свободно похапват отровна риба

Рибата фугу е отровна, но кметството в Токио е разрешило консумацията й

Повече от половин век тази риба беше забранена и не представляваше интерес за рибарите и собствениците на заведения. През тези години рибата фугу е била под строга регулация и лицензионен режим.

Въпреки всичко, през това време е имало хора, които са искали както да консумират тази риба, така и да се научат да я приготвят. За целта онези, които искат да узнаят тънкостите на приготвяне на рибата е трябвало да чиракуват при опитен готвач поне две години най-малко. След това се държи писмен и устен изпит, и чак накрая идва ред на практическия изпит, за който желаещият трябва да заплати сума равностойна на около 220 щатски долара.

Истинската тънкост на приготвянето на рибата е да се отделят ядливите части от органите, които са били пълни със смъртоносната отрова тетродотоксин. По-интересното е, че ако много малко, съвсем минимално количество от този отровен токсин остане в рибата или по-скоро там, където се приготвя и бъде консумирано, то това ще предизвика една много приятна еуфория.

Всяка година в Япония, се регистрират тридесет случая на отравяне. 60% от случаите завършват със смърт. Пикът е през 1974 г., когато почиват 34 души.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.