Глобалното затопляне и мръсния въздух пречи на рибата да расте

Все повече стават факторите, които оказват влияние на рибната популация

Затоплянето на климата е отговорно не само за температурата и съдържанието на кислород във водите на световните океани. Само преди ден беше публикувано проучване, от което става ясно, че заради промените в климата рибите също намаляват своя размер.

Това е факт, защото най-важното за рибите и организмите, които живеят във водата е тяхната енергия. Знайно е, че без достатъчно енергия рибите не могат за растат. Важен елемент за живота и източник на енергията за рибите е кислорода. Колкото е по-голяма една риба, толкова повече кислород й е необходим. Колкото по-топла е водата, толкова по-малко кислород има в нея. Големите риби дърпат необходимото им количество и за малките не остава почти нищо. От една страна малките риби няма да пораснат, но и големите няма да променят размерите си.
Учените, които се занимават с този проблем се опитват да изработят модел на въздействието на затоплянето върху повече от 600 вида риби по два общоприети сценария за периода 2001 – 2050 г.

Най-засегнат ще се окаже Индийският океан /24%/, следван от Атлантика /20%/ и Тихия океан /14%/, доколкото се отнася до тропическите и умерените зони.
Трябва се ликвидират емисиите на парниковите газове, защото влиянието им за морските екосистеми ще бъде много по-тежко, отколкото се смяташе досега. Такова е мнението на изследователите, които допълват, че други човешки въздействия като свръхулова на риба и замърсяването, може да засилят явлението.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.