2 милиона долара компенсация получи рибар

Точната сума на компенсацията е 2,2 млн. долара

Тя е била дадена на южнокорейски рибар за това, че бил обвинен за шпионин на Пхенян. Властите в Южна Корея дори вкарали нещастника в затвора. Обвинението е с повече от 30-годишна давност.

Британският вестник „Телеграф“ пише, че рибарят Чонг, който е на 71 години е претърпял наказанието си, защото такова е било решението на сеулския съд. Заедно с него са пострадали и шестима членове на семейството му.

Случката е от далечната 1965 г. когато той, заедно с десетки други рибари, е задържан за кратко от севернокорейските власти, тъй като събирал миди на островче, близо до спорната граница в Жълто море.

17 години по-късно е арестуван от южнокорейските власти без официално повдигнато обвинение. В продължение на 14 дни е бил малтретиран и бит от агенти, които го обвинявали в шпионаж в полза на КНДР.

В началото на 80-те години властите освобождават нещастника, но през 1983 г. отново го задържат. Злощастният рибар е измъчван повече от 40 дни. Болката и унижението го накарали да си признае неща, които той никога не е извършвал. Прекарал 15 години в затвора, откъдето излязъл през 1998 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.