Мъртва риба затрупа село

Измрялата риба от язовир, който се намира до пернишкото село Мещица буквално е зарила къщите

 

Тонове мъртва риба пълни дворовете в селото, което е сред най-големите в Пернишко. Жегата вмирисва купчините с риба и засега никой не е дошъл да извози смърдящия боклук. Местните хора се притесняват да не плъзне някоя зараза, а от миризмата вече им призлявало почти непрекъснато.

Как се е случил този инцидент? Рибата е изтекла при изпускането на водоема, пише вестник „Стандарт“. През преливника тя изплувала от реката в центъра на селото. В началото имало живи риби, които се мятали по асфалта и селяните ги прибрали в хладилниците си. За да намажат от безплатната риба, те се обадили дори на хора от съседните села. Въпреки това по брега и поляната в Мещица останали огромни количества.

Източването се наложило заради авария. Тръбата се е спукала заради земетресението, което беше на 22 май или от последващите ги автършокове. Сега се налага съоръжението да бъде ремонтирано или поне така твърдят концесионерите. Язовирът е даден под наем през 2008 г. на сдружение от три фирми – ЕТ „Снежана Наумова“, фирма „ММ 2005? ЕООД и ЕТ „Евелина Новачкова“.

Това не е първия инцидент. Местните хора казват, че миналата година е имало спукан кран. Сега обаче има съмнение, че аварията е умишлена. В селото се говори, че концесионерите са спечелили европари за ремонт и сега искали да ги усвоят, без да мислят за последствията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.