Мръсотия и човешка небрежност тровят рибата в язовир Душанци

Мръсотия и човешка небрежност тровят рибата в язовир Душанци

Близо два месеца положението на язовир Душанци е трагично

Мръсотия и човешка небрежност тровят рибата в язовир Душанци

Рибата масово измира, а водата е в отвратително състояние. Около водоема вони на мърша и фекалии. Причината е, че фекалните води от Копривщица се вливат в река Тополница, научаваме от bTV.

Хората, които живеят в околността се страхуват, че в замърсените води има и органични отпадъци, което е сериозна предпоставка за здравето им. Вече няколко пъти писахме за подобни проблеми и в други водоеми в България. Явно проблемът не е само човешка небрежност, но и административна незаинтересованост.

Каква е историята на язовир Душанци? Павел Павлов, който живее наблизо, заедно с негов приятел са забелязали странни червени петна по люспите на рибата, която са уловили в язовира. Сигнализирали, но реакция не последвала. След 3 месеца рибата масово започва да измира. Отровата във водата я прави неориентирана и затова престанала да кълве. Инспекторите от Министерството на здравеопазването закъснели и затова те започнали собствено разследване.

„Вижда се водата в какво състояние е! Миризмата е отвратителна – фекална канализация! Вижда се каква вода тече и то в зона, която преди години се наричаше „пъстървова“ и кипеше от живот!“, споделя Павел Павлов.

Водите са мътни и миришат на фекалии. Оказва се, че всички отпадни води от град Копривщица се вливат в река Тополница. Въпреки, че са констатирани тревожно ниски стойности на кислорода във водите на Тополница и язовир Душанци и въпреки явната екологична катастрофа, микробиологичното изследване на водата все още не е направено. Пари за пречиствателна станция са отпуснати, но такава все още липса. Пита се – къде са парите, къде е станцията и ще се вземат ли някакви адекватни мерки за подобряването състоянието на язовирите в България, защото Душанци съвсем не е изолиран случай…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.