Чужденци осиновяват повече българчета, отколкото българите

Дечицата, които са в домовете имат шанс за един по-хубав и нормален живот извън пределите на страната, в която са родени

За една година едва 13 деца намират свой дом и родители в България. Останалите 287 заминават в чужбина. 300 общо са осиновените хлапета за последните 12 месеца. Информацията е на Милена Първанова – директор на дирекция „Международни осиновявания“ към Министерството на правосъдието, която даде интервю за БТА.

Сираците или тези деца, чиито родители са ги изоставили, най-често намират своя втори шанс в САЩ, Германия и Франция, уточни Първанова.

Най-често семействата, които искат да осиновят сиротните хлапета има изисквания за пола, възрастта и външния вид на детето. Случва се да има и уточнения за цвета на очите и косата.

Възрастта на детето е най-логичното изискване за осиновителите. Социалните работници почти винаги имат крайната дума, когато става въпрос за това дете на каква възраст е подходящо да бъде осиновено от конкретно семейство.

Каквито и да са изискванията на приемните семейства и осиновителите, факт е, че на хлапетата се дава възможност за един по-добър живот, далеч от нерадостната съдба, която биха могли да имат в сиропиталищата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.