Край Стралджа вони на умряла риба, сяра и фекалии

Край Стралджа вони на умряла риба

Край Стралджа вони на умряла риба

Проблемът нито е от вчера, нито се случва за първи път

Край Стралджа вони на умряла риба
Край Стралджа вони на умряла риба

Хората, които живеят в община Стралджа подадоха сигнал, че около три села в района се носи ужасна воня. Водата в река Мочурица е отровена с нещо или някой недобросъвестно е излял нещо, което не е трябвало да се излива там. Във въздуха се носи мирис на фекалии и сяра. Има много измряла риба, която плува свободно в реката.

Още преди ден от Екоинспекцията в Стара Загора са взели проби, но резултати все още няма.

Кметът на община Стралджа е реагирал най-адекватно. След като е получил сигналите от хората, той е назначил комисия, която констатирала наличието на умрялата риба в реката и тежка задушлива миризма около селата Маленово, Палаузово и Воденичане.

Трябва да отбележим, че до селата Палаузово, както и в района до Маленово има участъци от реката, в които водата е покрита с тънък филм, който непрекъснато сменя цвета си.

Регионалната инспекция по околната среда и водите в Стара Загора има малко по-различно мнение по въпроса. Според тях реката е с млечнобял цвят и са намерили умрели 7-8 рибки. Вече втори ден се очакват резултатите от пробите, а през това време рибките от 7-8 станаха 78.

Факт е, че реката е замърсявана редовно. Налице са и заплахи към кмета Митко Андонов, в които се казвало, че то трябва да престане да търси източници на замърсяване. Тогава се говореше, че реката е замърсена с арсен. Градоначалникът беше сигнализирал всички отговорни институции в държавата, но така и не се стигна до разплитане на инцидента, алармира вестник „Време“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.