Някой виждал ли е риба с дупе на главата?

Мъжка и женска приапова риба

Мъжка и женска приапова риба

Чудноватото същество се е родило с анус и гениталии, разположени в предната част на тялото

Ако имате възможността да наблюдавате мъжката рибка от вида Phallostethus cuulong, която плува бавно към женската, за да се чифтоса, то най-вероятно вие ще станете свидетели на най-странното чифтосване в животинския свят. Ще забележите, че мъжкият рибок стои под доста странен ъгъл спрямо женската и единствено главата му е тази, която се доближава до женската. И двете риби са не по-големи от около 3 сантиметра. Тяхното устройство не позволява друг начин за възпроизводство. Phallostethus cuulong се среща предимно в Азия и обитава каналите с бавнотечащи води и богати на водна растителност.

Мъжка и женска приапова риба
Мъжка и женска приапова риба

Тяхната интересна репродуктивна стратегия е дала името на един цял вид, към който спада и тази риба. Става въпрос за приаповите рибки, а Phallostethus cuulong е 22-ата по ред от този вид. Името идва от старогръцкия бог на плодородието Приап. Всички те живеят в Югоизточна Азия, река Меконг, Виетнам.

Половите органи и на мъжката, както и на женската риба са разположени в долната част на устата. Мъжките приапови риби нямат пенис. Техният уникален орган се нарича приапиум – нещо като насочена назад мускулеста дюза. Всъщност той представлява модификация на гръдните и коремните перки на рибката.

Новият вид е открит през 2009 година от Коичи Шибукава от фондацията за околна среда „Нагао“ в Токио, Япония. Той видял екземпляр да плува в канал във Виетнам и успял да го хване с мрежа, научаваме отekipnews.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.