Търсете на пазара от 20 юли до 16 август 2011

 

БАБУШКИ И ПЛАТИКИ НА ПРОПАДАНЕ

Два месеца след като снимахме филма „Щека срещу мач” на контрастената на яз. Дъбника решихме да направим повторен излет на същото място. И така се организирахме заедно с Боян Шушлин и Дани от Респект и няколко дни след забраната акустирахме на контрастената.

Заставаме отново на същите места, като идеята ни беше да видим каква е разликата от момента преди рибата да си е хвърлила хайвера.

Още преди да тръгнем се уговаряме, че и тримата ще ловим на щека. Като аз и Дани шяхме да ползваме подхранка Van Den Eynde, а Шушлин храна Респект.

Шуши и Дани обаче се бяха подготвили и с кило торни червеи, за да търсят бонус каракудите. Аз от своя страна бях решил да акцентирам на белия червей.

И така бързичко забъркахме храните.

 

Рецептата на Папи :

2 кг G5

2кг Dynamic Feeder

1кг Superlake

 

Рецептата на Дани

Catch

Gold Pro Breem

Hi Pro Smecimen

 

Ресептата на Шуши

Респект База – тъмна за дъното

0.5кг Коноп

Респект Платика – за дохранване

Отделно глина с торен

 

Дълбочината на това място е над четири метра, така че, подхранката трябва да бъде достатъчно лепкава, за да пада до дъното цяла и едва там да започне да се разпада. Именно поради тази причина към G5, която е една от най-добрите храни на Van Den Eynde добавям два пакета Dynamic Feeder и един Superlake. Получава се перфектна консистенция. Добре би било да се добави в подхранката и малко изпънят бял червей, но за съжаление нямам подготовка за това.

Целия текст четете в новия брой на стр 7-10

PULL BUNG-ОВЕ – КАКВО И КАК

Ако сте малко объркани от pull bung-овете и puller kitо-вете, не се притеснявайте, тъй като На плувка и дъно ще ви обясни всичко!

Тефлоновата втулка ( PTFE bush) и втулките за щеки направиха революция в риболова на щека, тъй като най-накрая дадоха възможност на риболовеца да вкара ластика вътре във върха на щеката. Преди това риболовците трябваше да се справят с външни ластици, доста неугледни куки на щеката или като закачат монтажа директно към плътен връх. Нито един от тези методи нямаше да се справи с рибите, които ловим в наши дни!

Втулките за щека се подобриха още повече и след откритието на екстракторите, които помагат за ваденето на втулките, а след това беше направена и следващата голяма стъпка – втулка с вградена мотовилка за ластика.

Две други неотдавнашни важни открития направиха поредния пробив и действително промениха лицето на съвременния щеков риболов. Първото беше кухият ластик, който е по-дълготраен от обикновения ластик, разтяга се повече и се справя по-добре с по-големи риби. Дори да вземем само последните два факта, те правят кухия ластик наистина страхотен за използване просто защото понякога при морене на голяма риба излиза прекалено много ластик.  А това означава, че трябва да морите рибата с три, четири, пет, а дори и повече секции във въздуха. Това не само че е тежко и неефикасно, но може и да последва и счупване.

Така закономерно се появи pull bung-ът!

Макар и да е просто втулка с куха тръбичка през средата, за кратко време той промени начинът, по който морим рибата. Толкова просто приспособление, а ви помага да променяте количеството ластик вътре в топ кита от края на втулката, като при това ви дава възможност ефективно да регулирате опъна докато морите рибата. Предимствата са многобройни. Това ви дава възможност да се справяте с различни по големина риби, като използвате един и същи размер ластик. Освен това така можете да използвате и по-малък по размер ластик, с който да ловите дребна риба, но и с който да успеете да контролирате и някоя голяма бонус риба. По-лекият ластик в топ кита означава и по-лека и по-балансирана щека, а по-опънатият ластик намалява съпротивлението на закачената риба, което обикновено спира рибата при началния опит за бягство.

И все пак най-голямото предимство на pull bung-а е  неговата способност при морене на рибата, независимо от размера, като държите топ кита в ръка. Pull bung-овете определено могат и наистина работят с плътните ластици, но при кухите характеристиките им действително държат превъзходство.  Явно е съюз в небесата на щековия риболов!

Целия текст четете в новия брой на стр. 12-15

ТАЙНИТЕ НА ЗЕМЯТА

За да можем правилно да използваме продукта, независимо от вида му, трябва добре да познаваме неговите характеристики. Това е още по-вярно за земята – един продукт доста по-сложен, отколкото изглежда.

През последните две години земята стана незаменима част от захранката. Трябва да споменем, че тя може да изпълнява доста функции : да утежни сместа, да промени механичните и хранителните свойства, да образува повече или по-малко плътен облак, според начина на подготовка, да се вгради в брашната, да направи цвета на захранката по-дискретен на дъното и т.н. Така че не е за чудене, че производителите предлагат все по-разноообразни видове пръст, а списанията, включително и На плувка и дъно, й посвещават множество теми! Що се отнася до мен, за моя интерес към земята има множество причини. Започват от момента, в който търках банките в университета, в курса по геология и география.  По същия начин днес ще се опитам да навляза в темата, като обяснява защо речната пръст се държи по напълно различен начин от Terre de Somme. За целта трябва да умеем да разбираме добре свойствата на глините и за нагледен пример ще направя тестове, като смесвам различни видове пръст. Целта е не само да знаем какви са свойствата на даден вид пръст, но и да разберем защо е така. Както спомена Франсоа в една по-предна статия, сме в самото начало на познанията си за видовете пръст.

Доста дълго време вниманието ни беше фокусирано върху брашната, които се съдържат в захранките, като земята някак си все оставаше встрани. Време е това да се промени ! Под термина „пръст“ (земя) се крият напълно различни неща. При всички случаи, отделните видове земя съдържат четири основни съставки.

Минерали. Произхождащи от ерозията на скалите, те явно са основната съставка в почвата. Ще им посветим голяма част от тази статия.

Органични материи. Колкото по-близо до повърхността е събрана земята, толкова по-голямо е съдържанието на органични вещества. Те се състоят от разлагащи се животински и растителни вещества и именно те най-често придават цвета на земята.

Вода. Тя се инфилтрира между различните материали, от които е съставена земята. Съдържанието на вида зависи и от начина на съхраняване на земята. При всички случаи сухата земя се запазва много по-лесно от влажната…

Целия брой четете в новия брой на стр 16-26

 

ШАРАНИ И АМУРИ НА ЯЗ. ЯНА

Язовир Яна, се намира на няколко километра от Габрово в посока Севлиево. Водоемът е зарибен с шаран, бял амур, бяла риба и сом. Чудесно място да разпуснете след напрегнатата седмица.

Когато преди месец, моят приятел Ботьо ме заведе да видя язовира за първи път останах приятно изненадан. Водоемчето не е много голямо, около 60 декара, като дълбочината му покрай бреговете е около 2-3 м. Най-дълбоката точка е на стената, където стига 12м. Част от единия бряг е напълно непристъпен и има паднали дървета, част от другия бряг е обрасъл с горичка, а зеленикавата вода изглежда чудесно. Като добавим и факта, че скачаха прилични риби беше ясно, че ще дойда задължително да снимам един филм. .

И така в средата на месеца се очертаваше да снимам турнир Ловни Дол 3, реших да го комбинирам и да направя един излет и на яз. Яна.  Вечерта гостувах на моя приятел Ботьо в Габрово, където отпразнувахме рождения ден на сина му и рано сутринта бях на язовира.

Денят се очертаваше да бъде изключително топъл, така че в 7 ч вече бях почти готов с приготовленията. Росата още не се беше вдигнала, а вътре периодично скачаха риби.

Смятах да започна да ловя на щека, но ако се наложи имах готовност да премина и на мач.

Винаги започвам първо с подхранката, за да има време да поеме влагата. Бях решил да тествам една от новите подхранки на Van Den Eynde – Hi Pro Carp. Освен това смятах да тествам също така едни нови пелети за амур, както и едрите частици на Carp Zoom.

Новото Hi Pro е създадено за риболов на Meтод Фидер, но подхожда перфектно и за риболов на плувка. Тъй като смятах да не дохранвам с подхранка забърках рецепта само от три килограма. 2кг Hi Pro Carp, 1 кг Dynamic feeder и половин пакет от едрите частици на Carp Zoom. Храната се получи перфектна. Оставих я да поеме водата и се заех с такъма на щеката.

Монтирах един такъм с основно влакно 0.20мм.

Целия текст четете в новия брой на стр 36-38

ВЪПРОСИ ЗА ЦВЕТА

 

В търговската мрежа има голямо разнообразие на бели червеи – както по размер, така и по цветове. Има ли значение тази разлика при какви обстоятелства и за кои риби? Ще разгледаме детайлно този въпрос

Белият червей е най-естествената стръв… Май прекалено естествена за креативния дух на риболовеца, който винаги е в търсене на някакъв трик, с който да се увеличат шансовете за улов, да я оставят в естествения й вид. В нашите кутии бялата ларва съжителства с жълти, оранжеви, бежови, червени…пък дори и сини, зелени и флуоресцентни посестрими! Както вече сте разбрали, този месец ще разгледаме въпроса с цвета на белия червей. Дали различните цветове са търговски трик или пък е действително предимство?

Както се знае, рибите забелязват поне разликите в цветовете и нюансите. Тази способност е развита в различна степен при отделните видове. Тази разлика в цветовете допълнително се подсилва в зависимост от  дълбочината и цвета (бистротата) на водата.

Но нашите противници различават поне нюансите и разликата в интензивността на цветовете. Какъвто и да е видът риба, какъвто и да е контекстът, фактът си е факт: за рибата има разлика дали ларвата е бяла или червена. Въпросът за ефикасността на цветните ларви (бели червеи) е сложен, тъй като зависи от множество фактори. Първият потенциален въпрос за тази ефикасност е търсенето на разликата. В контекста на по-пикантния им вид, цветните ларви могат да бъдат по-лесно забелязани и погълнати. Но, внимание! Обратното също е вярно, тъй като непознатата, различната ларва може да изглежда подозрителна на рибите и те внимателно да я избягват.

Естеството и цветът на дъното са много важни, както и прозрачността на водата. Дълбочината също може да играе роля, която не е за пренебрегване, тъй като цветът избледнява с увеличаване на дълбочината. Влияние има и осветеността. Забелязва се, че червената ларва е по-ефикасна при мрачно време и това обяснява факта, че нейният най-голям рандеман е през есента и в края на сезона, а също и защо толкова се цени от британските риболовци, които са свикнали да се движат сред кал и ситен дъжд.

Целия текст четете в новия брой на стр 40-46

ОЧАКВАЙТЕ ОТ СЛЕДВАЩИЯ МЕСЕЦ ПОВЕЧЕ СТРАНИЦИ НА СЪЩАТА ЦЕНА


  

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.