Търсете на пазара от 18.05 до 21.06.2011

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ЗАБЛУЖДАВАЩАТА КАРАКУДА

Каракудата е един от най-често срещаният вид във френски води, особено на юг. Често смятана за придирчива и непредвидима, всъщност тя реагира различно според използваната стратегия на захранване

Независимо дали е на щека или на макара, риболовът с подхранка е един от най-разнообразните – има толкова много техники и стратегии на риболов, колкото са рибите в реките и каналите. Но затова пък, ако се вгледаме отблизо в риболова във Франция, няма как да не забележим, че се действа почти по един и същи начин, независимо от мястото и търсената риба. Тук няма да се спираме на старата тема за регламентите и продължителността на състезанията, които « учат » риболовците да действат така, но съгласете се, че е жалко да се лишим от толкова много възможности, които се разкриват пред нас на брега на водата. Да не говорим за един обикновен риболовен излет, при който няма толкова ограничения, колкото при състезанията ! Най-често има не един, а повече начини да се улови риба. И ако подходите към риболова именно от тази гледна точка, това ще ви даде не само разнообразно удоволствие, но ще ви кара да си задавате въпроса какво е проработило и какво не и така да прогресирате.
За да подкрепя с действия предложението си, този месец съм на брега на канала Lunel, в района на Montpellier, в компанията на Pierrick Relave, риболовец от младата генерация. Макар и да идва от района на Сент Етиен, от няколко години Пиерик живее в Южна Франция, което е допринесло за неговата поливалентност, а също и до много добри резултати от състезанията през последните две години.
Лично аз ценя предимствата на риболова, при който се поемат рискове и се вземат решения за улов на голяма риба. Ние се допълваме един друг, което позволява да противопоставяме своите възгледи и анализи. Решаваме днес да ловим само по английски. Макар и каналът да не е много широк, този тип места предполага риболов на ваглер, тъй като рибите стоят предимно навътре.
Нашите стратегии ще бъдат напълно противоположни. Докато Пиерик ще лови в откритото пространство със захранка на основата на брашно, допълнена с подхранка с гозери насипно, а аз ще използвам само слепен бял червей и царевица, които ще изстрелвам с прашка в ловен участък на отсрещния бряг.
Целият текст четете в новия брой

ПЛАТИКИ НА ТЕЖКА БЛИЗАЛКА

Вече станаха няколко месеца откакто засегнахме темата за плоските плувки и изнесохме на преден план, най-общо, различните ползи от тази малко особена плувка. Ловях на Оаза през един период на годината, през който течението си беше като цяло умерено. Връщам се отново по тези места, но този път има смяна на декора – реката не е изцяло придошла, но течението е доста мощно, водите са натежали и влачат всякакви растителни отпадъци. Този път няма да пропусна да потренирам с близалки от 30, 40, а даже и 50 грама! При такива условия трябва да знаеш как да адаптираш „въоръжението“, за да си наистина ефикасен. Сондиране, захранка, начин на захранване, плувки, влакно, сачми и утежняване, диаметър и опън на ластиците – всичко трябва да се прецени и да е „по мярка“ при този риболов „извън всякакви норми“. Първият етап на нашия подход : избор и овлажняване на захранката. Както винаги, пред всички останали характеристики, давам привилегия на механичното действие на сместа. За да се противостои на скоростта на течението, трябва да се получи тежка и лепкава смес, като при това се запази и атрактивния елемент. Що се отнася до брашната, изборът е прост: що се отнася до риболова на 50-грамова плувка, цели се улов на голяма риба на дъно; оттук следва, че сместа трябва да е лепкава, така че ще се разчита на Sensas 3000 Gros gardons (голяма бабушка), 3000 Carpes (шаран), а освен това и 3000 Fond (дъно), в зависимост от цвета, който искате да придадете на сместа. Добавяне на продукт от типа на меденките поради силно лепливите му свойства, често е плюс. Но според мен изборът на утежняващ продукт е много по-решаващ. В повечето случаи риболовците избират речна пръст, но може да бъде и едър пясък. Във всички случаи, целта е сместа да се утежни без това да повлиява на лепливостта й…
Целият текст четете в новия брой

ТЪНКОСТИ ПРИ МОНТИРАНЕ НА ЛАСТИК

Зимният период е полезен за всеки от нас, за да приготвим своите риболовни принадлежности и да се огледаме за нещо ново, особено за пръчките за риболов на захранен участък на дъно. Задължително е добре да се подберат дължината на върховете, видовете ластици,конусите и конекторите. Срязването на върха е необратима операция, така че трябва много да се внимава и да се използват само перфектно адаптирани инструменти. Затова е важно да се знаят няколко тънкости и да има основни познания преди да се предприемат такива авантюри като рязане на върхове., основи, но също и преди купуване на конуси, втулки и конектори.
Доста от рибарите приписват повтарящото се откачване на рибите на лошото качество на куките, но лично аз бих казал, че причината по-скоро се крие в регулирането и взаимовръзката между опъна и диаметъра на ластика. А в допълнение към това регулиране бих посочил и изборът, качеството и правилното поставяне на всичко, с което се оборудва върхът на пръчката.
От друга страна изборът на ластик и по-точно неговата дължина, е ключово важен параметър, който не само трябва да се взема предвид, но и да се разбира добре. В хронологичен ред, първото нещо, което гледаме при покупка на пръчка, е дължината на върха и най-вече неговият диаметър. Много от производителите предлагат щеки с дължина 13 метра, но които имат 60 сантиметров тънък връх. За да може крайният диаметър да е приемлив и да има добра твърдост, понякога се налага да отрежеш цели 50 см. Така че в крайна сметка оставаш с доста по-къса щека. Този феномен произлиза от конусообразната форма на върха и на носещата върха част – колкото е по-голям диаметърът на тези елементи, толкова е по-твърда пръчката (щеката). При все това, тази конфигурация често е запазена за щеките от най-висок клас , така че да се постигне перфектен баланс между тегло, твърдост и лекота при работа с щеката. Но за да се върна на елемента, върху който е насочен първоначалният ни интерес – върхът. Започвам като започвам постепенно да го режа с помощта на инструмент на Dremel. Този инструмент е доста подходящ за срязване на елементи на щеки. С него могат да се режат счупени парчета от щеката (много по-лесно , отколкото с трион за метал), така че да могат да се поставят телескопично….
Целият текст четете в новия брой

НЕ ЧАК ТОЛКОВА ПИНКИ

Много от риболовците от Севера смятат за немислим зимния риболов без вердевас. Да, но както ще ни докаже Лоран Клисон (Laurent Clisson), случва се скромното пинки да се окаже по-добо !
Да тръгнеш на риболов през зимата си е нож с две остриета – може да доведе до забележителен успех, но и до общопризнат неуспех. Защо да крием – именно заради втората хипотеза се почувствахме длъжни да направим този репортаж с Лоран Клисон. Направихме си среща на яхтеното пристанище в Перон , на брега на Сома за репортаж, насочен към това да покаже, че когато големите водни пространства са замръзнали, има смисъл да се отиде на риболов в пристанища и на малки канали. На практика, тези «малки» водоеми се превръщат в действително благоприятни места, на които се групират рибите. Сега това е място са прегрупиране, или както се оказа в нашия случай – място за напълно неактивни риби. Мястото, което друг път е пълно с риба, днес изглеждаше пусто. Доста студените дни, които прехождаха този репортаж, а и оживлението по пътищата, явно са спомогнали за този резултат. Нашите предположения бях потвърдени и от отзивите, които получихме и от други рибари, дошли да «хвърлят една въдица» на същото място – капо… Това още повече ни убеди, че трябва да се занимаем с темата и засили желанието си на всяка цена да избегнем неуспеха, така че с Лоран си определяме среща няколко дни по-късно.
При всички случаи, преди да продължа, нека ви представя нашия риболовец за деня. Познавам този едър жизнерадостен мъж от вече над 20 години, тъй като той, между другото , продава риболовни принадлежности на дребно в Камбре, града от който съм родом. Трябва да добавя, че риболовът си му е в кръвта на Лоран, тъй като той навсякъде придружаваше, а по-късно и наследи своя непрежалим баща баща Бернар, когото всички познаваха зад тезгяха на „Златната кука“. Освен, че е привлекателна личност, Лоран е и несравним риболовец и е член на един от най-добрите френски отбори – Team 08. С други думи, има какво да се научи от това, което ще ни предложи Лоран на канала на Sambre ? l’Oise. Когато пристигнахме на водния участък на Tupigny бяхме разгорещени и амбицирани от нашия първи неуспешен опит, но за щастие, установихме, че термометърът показваше няколко градуса повече. В средата на зимата тези малки отклонения в температурата често водят до промяна в апетита на рибата. Водата си беше относително мътна, но за наша радост забелязваме няколко риби, които прорязват повърхността. Тези няколко признака възбудиха въображението ни и ни изпълниха с нетърпение да видим как плувката потъва .
Целият текст четете в новия брой

СЪДЪРЖАНИЕ

 • Match News                                                  5
 • Новини и Клюки
 • Турнири                                                        7-10
 • 24 часа маратон на щека
 • От А до Я                                                     12-18
 • Заблуждаващата каракуда
 • Платики с близалка                                                20-25
 • Това си е тежко
 • Уил Рейсън                                                  26
 • 20 въпроса към шампиона
 • Репортаж                                                      28-29
 • Шарани и амури на къса щека
 • Полезно                                                         32-37
 • Монтиране на ластик
 • Добра покупка                                              38-39
 • Най-доброто на най-добри цени
 • Тактика                                                         40-45
 • Риболов на пинки
 • Какво ново на пазара                                  46
 • Maver Elite 66
 • Бял Червей                                                   48-52
 • По-скоро мъртъв, отколото жив
 • Стратегия                                                     54-57
 • Кастерклас

На ДВД в новия брой можете да гледате

СКОБАРИ НА БОЛОНЕЗЕ


 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.