За лупавец на река Велека

Ако сте на почивка на Южното Черноморие и случайно сте си взели въдиците с вас, няма смисъл да се чудите къде да отидете за риба. Мястото е едно – река Велека. На Китенска и Дяволска река цари пълна тишина, а езерото до с. Дюни е тотално обезрибено от мрежарите. На Велека обаче ситуацията е съвсем различна. Това е една от малкото български реки, където можете да ловите рибата ЛУПОВЕЦ. Всъщност това е някаква кръстоска между кефала и морунажа, а според ихтиолозите си е един от трите вида морунаж. Факт е, че река Велека е едно от малкото места, където тази риба се въди и вирее. Самата река е изключително подходяща за риболов. По-добре е да тръгнете по брега преди моста в посока към границата, тъй като от тази страна пътят върви плътно край реката и дава възможност за избор на място.
Тръгнете вдясно от моста, тъй като там дълбочините са по-големи. На места Велека достига до 5 м, това е дълбочина, която ви дава възможност да ловите значително по-едри риби.
Този сезон устието на реката е затлачено от пясък и няма никакво течение. Тъй като отсрещният бряг не се посещава от риболовци, рибата играе именно там и е най-добре там да я потърсим. Най-удачно е да се лови на английски риболов с подвижен ваглер. Ширината на реката е около 30 м. Дистанцията 3-4 м от отсрещния бряг е напълно подходяща, тъй като е достатъчно отдалечена от брега, а същевременно има и дълбочина. В реката има сериозни риби, така че не се превъзбуждайте с влакната. Основното влакно трябва да бъде най-малко 0.18 мм, а поводът не по-тънък от 0.14 мм. Минути след пристигането на реката сами ще се убедите, че играят сериозни риби, а ако някоя от тези подводници ви се закачи, трябва да имате възможност да я спрете, преди да влезе в някоя от многобройните драки.
Трябва много да се внимава с подхранката. Добре е тя да бъде от по-едри и лепкави частици, тъй като в реката има много уклей и ситни попчета. Риболовът задължително трябва да бъде със стръв жито или царевица, ако искате да ловите едра риба. Местните използват удачно също така миди и скариди.
Ако не сте почитател на английския риболов, имате възможност да ловите също така на щека или гол телескоп без водачи. Задължително условие при този риболов обаче е да се ползва тежка плувка. Монтирането на плувка под 5 грама ще ви накара да ловите уклеи до полудяване, независимо дали сте подхранвали и на каква стръв ловите.
Петграмовата плувка успява да свали вашата стръв до дъното, което е покрито с водна растителност. Затова е необходимо да се лови над него. Пробивайки слоя с дребосъците, може реално да очаквате удар на луповец, обикновен морунаж, кефал или шаран.
Местните ловят с огромни плувки (тапи), като замятат на отсрещния бряг и чакат удар. Много често тази тактика е увенчана с успех, въпреки че в повечето случаи те си остават с чакането, тъй като не ползват подхранка. Има и такива, които ловят с дънни въдици на суха царевица. Именно те хващат онези риби, които ние обикновено виждаме да скачат и да правят огромни кръгове. Но това са епизодични удари, които се случват много-много рядко.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.