Шестима бракониери хванати на р. Марица

Липсата на закони е причина за обезрибяването на българските водоеми

Шестима бракониери бяха хванати да ловят риба с мрежи при специализирана проверка на инспектори от сектор „Рибарство и контрол“ на ИАРА Пловдив по река Марица.  На всички нарушители са съставени актове, съгласно Закона за рибарството и аквакултурите. От язовир „Пясъчник“, контролните органи са иззели 200 метра бракониерски мрежи.

Липсата на закони е причина за обезрибяването на българските водоеми

Инспекторите на ИАРА Пловдив са извършили проверки и в рибностопански обекти. Установени са 5-ма нарушители, развъждащи и отглеждащи риба във водоеми в Сопот, Карлово, Хисаря и Първомай без да са регистрирани и да притежават необходимите разрешителни. На всички са състави актове, а санкциите, които ще им бъдат наложени са от 500 до 600 лв., тъй като са физически лица. Списък с нарушителите е изпратен и на Агенцията по безопасност на храните – Пловдив да извърши съответните проверки, тъй като лицата, трябва да са регистрирани и в БАБХ.
При проверки в търговската мрежа в Пловдивска област, инспекторите са съставили един акт на търговски обект в Асеновград за продажба на риба без декларация за произход и документ за първа продажба.

Липсата на законодателство развързва ръцете на бракониерите, а слабият контрол е основната причина за обезрибяването на българските водоеми, коментират пред сайта „На плувка и дъно“ риболовци.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.