Французите за подхранката – част 8

Французите за подхранката - част 8

Французите за подхранката - част 8

Подхранката не бива да се овлажнява някак си, просто да се отбие номера

Необходимо е да имате подходящ инвентар за целта. Най-важното е голяма бака или кофа, които се предлагат както в специализираните риболовни магазини, така и в магазините за домашни потреби. Съдът трябва да е поне с обем 40 литра. Идеята е да може да се смесят всички компоненти много добре. Освен това трябва да имате отделна кофа, в която да се овлажни определен ингредиент и да се добави към основната подхранка. И най-важното – сито. Добре е да имате поне две сита – едно по-дребно за риболов на повърхността и по-едро за всички останали случаи.Овлажняване на подхранката за риболов на дъното.

Французите за подхранката - част 8
Французите за подхранката - част 8

След като налеете водата в подхранката, енергично разбъркайте сместа. Претрийте през пръсти храната, като добавяте по малко вода, докато масата спокойно започне да се оформя на топки. Оставете храната да поеме малко време, след което я пресейте през едро сито. Освен с обикновена вода подхранката може да се овлажни и с някои добавки-ароматизатори. На нашия пазар се предлагат доста от тях: аеромикси и прахообразни. Противно на общоприетото схващане ароматизаторите не само дават миризма на подхранката, но и правят всяка частица да има собствен вкус. Ароматите се добавят предварително във водата и едва след тяхното пълно разтваряне започва овлажняването на храната. Има няколко варианта за овлажняване на храната.

Първият път подхранката се овлажнява 4-5 часа преди риболова или предната вечер. Това позволява да се получи много питателна храна, максимално попила вода, която ще работи значително по-бавно, отколкото би могла, но за това пък за по-дълго време. Тя се явява като “сито” за по-качествена риба на хранителното петно. Втория път храната се доовлажнява до брега на водоема преди риболов. Това се прави, за да може онази част от подхранката, която не е била достатъчно овлажнена, да се овлажни и да сработи веднага. След поредното пресяване е необходимо да се добави живата стръв – бял или торен червей. След подаването на основната подхранка малките червеи се явяват като допълнение на бавнодействащата храна и събират рибата на хранителното петно. В определени ситуации може да се използва също така и лепило за червеи. То се използва също така удачно и за подхранка. .

Например, ако сте овлажнили храната непосредствено преди риболова, тя ще заработи почти моментално. Към същата тази храна, ако бъде добавено лепило за червеи, топките ще се разтворят след повече от час.

Пресяване

Пресяването остава заключителният етап от подготовката. Пресяването ще разбие вашата храна и няма да остави бучки и едри частици в нея, като допълнително вкара вътре кислород. Ако неволно сте преовлажнили подхранката, добавете малко суха консистенция. За да не се получават патови ситуации, е добре още в самото начало да отделите половин пакет суха храна. След приготвянето на храната, ако сте я овлажнили нормално, винаги можете да го добавите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.