Французите за подхранката – част 7

Французите за подхранката - част 7

Французите за подхранката - част 7

Овлажняването на подхранката става обикновено с вода

Дали тя е топла, студена или със стайна температура, няма значение. Овлажняващото вещество играе важна роля в процеса на подготвяне на подхранката.

 Французите за подхранката - част 7
Французите за подхранката - част 7
За овлажняване на подхранката, която трябва да сработи бързо, се използва студена вода. По този начин основните компоненти на храната – гранули, галета… няма да са поели напълно вода. Така обаче подхранката ще работи по-бързо. Този тип подхранка трябва да се овлажнява до час преди риболова.

За да направите подхранка, която да не сработва веднага и да действа по-продължително време, е добре тя да се овлажнява с хладна вода, но 4-5 часа преди риболов, или да се овлажни с топла вода. Топлата вода ще “свари” компонентите в храната По този начин се увеличават протеините в подхранката и те стават по-лесно усвоими от рибата.
След овлажняването на подхранката идва ред на нейното обогатяване. Основните обогатители са червеи, вердевас и гълъбов тор.

Бели червеи

Добавките зависят от водоема, от вида риба, която живее в езерото или в реката. Не прекалявайте с живата стръв, тъй като червеите правят топките по-рехави. Поради тази причина направете вашата подхранка по-лепкава, ако ще добавяте червеи в нея. Червеят, който ще се добавя в храната, трябва да е чист, за да се слепва с храната и да не бъде отнесен от течението, отвеждайки със себе си рибата. Освен това червеите много лесно попиват аромати. Затова е добре да ароматизирате своята стръв с част от подхранката, с която ще ловите в полусухо състояние.

Какавиди

Другата не по-малко атрактивна добавка са какавидите (кастери). Те имат свойството, ако са в подходящ стадий, да не разбиват топката с храна. Единственото условие е те да не са почернели, тъй като в противен случай изплуват на повърхността.

Вердевас

Дребният вердевас, разбира се, е най-ефективната добавка към подхранката. Забелязва се обаче, че понякога, особено при риболов на каракуда и едри платики, едрият вердевас в храната работи по-добре от дребния. С добавянето на вердеваса трябва да се внимава, тъй като той лесно изсъхва и умира в подхранката. Единият вариант е той да бъде смесен с глина, предварително овлажнена и ситно пресята. Другият вариант е да се добавя вердевасът на порции към подхранката. Ако разполагате с 1 кг вердевас, сложете половината в тежката подхранка. А останалия разделете на няколко части и добавяйте постепенно към топките за дохранване.

Гълъбова тор

Гълъбовият тор има най-голяма ефективност при риболова на червеноперки, но каквото и да се говори, към него не е безразлична и платиката. По принцип гълъбовият тор никога няма да попречи на вашата храна. Неговата ценност се състои в някои гранули, които, овлажнени с топла вода, се обогатяват допълнително с протеини. За предпочитане е да се ползва гълъбов тор от питомни гълъби, които са хранени с конопено семе, царевица и кориандър, отколкото от диви гълъби, които са се хранили с малко питателни зърна. Има два основни начина за използване на гълъбовия тор.

1. Прекарайте гълъбовия тор през средно сито, за да премахнете боклуците и перата. Вечерта преди риболова накиснете тора с хладна вода. Претрийте през сито и на сутринта, час преди риболова, добавете към сместа вашата подхранка.
2. Овлажнете тора с топла вода и след като се накисне, прекарайте през едро сито. Пропорцията е около 3 л вода за 1 кг гълъбова тор.
Пропорциите за гълъбовия тор могат да варират от 30 до 40% от вашата подхранка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.