Французите за подхранката – част 5

Французите за подхранката - част 5

Французите за подхранката - част 5

Влажна глина Dump Leam

Най-широко разпространената глина, която притежава куп важни свойства: приятен кафеникав цвят, ситнозърнеста структура, умерена, но достатъчна лепкавост, способност да образува във водата облак. Продава се в херметическа опаковка. Единственото, което остава да се направи преди риболов, е да я претриете през сито. Има няколко начина за използване на влажната глина, но най-разпространеният е за подхранване с вердевас.

Французите за подхранката - част 5
Французите за подхранката - част 5

Известно е, че за опазване на вердеваса жив, е най-добре да бъде омесен с влажна глина. Освен това замразяването на вердевас за дълго съхранение е по-добре да става омесен с глина, иначе след размразяването ларвите се превръщат в пихтия.

Килим от глина

Дъното в езерата и каналите много често е тинесто. Повечето риболовци правят основна грешка, като работят с тежка подхранка, която потъва в тинята. Това се познава по огромните балони, които започват да се появяват на повърхността след хвърляне на подхранката.

Най-добре е при такъв тип дъно да се прави килим от глина и върху него да се полага основната подхранка. За тази цел се подготвят 10-15 леко стиснати топки влажна глина. Този килим играе двойна роля – стабилизира тинестото дъно и образува облак.

Добавяне на глина в подхранката

Глината може да бъде добавяна в подхранката с различни цели, най-често като неутрален компонент. Тя прави храната не толкова питателна, което е особено важно зимно време, тъй като апетитът на рибата е много малък и тя лесно се прехранва. При такива условия може смело да се добавя от 50 до 75% глина в храната. Имайте предвид обаче, че при това количество глина има опасност топките с подхранка да се пръскат, още преди да са се ударили във водата. Проблемът се решава, като правите малки стегнати топчици.

Друг резултат от добавянето на глина е правенето на подхранката по-тежка. Това може да бъде особено полезно при бавно течение. Ситните частици на глината правят във водата облак, който привлича рибата, особено платиката. Влажната глина може да бъде добавена и в леката подхранка за повърхността, когато уклеят се храни на около метър дълбочина. Обикновено глината се добавя в храната след овлажняване и пресяване на основната смес.

Суха и преовлажнена глина

Има още два начина за смесването на глина с подхранка. Може сухата глина да се смеси със сухата подхранка и тогава да се овлажни цялата смес. Другият вариант е да се овлажни глината до рядка кал и после да се добави подхранката, която ще стане мека и ще прави облак.

Ако трябва да овлажните изсъхнала глина, не добавяйте вода – така ще се получи кал. Върху глината сложете няколко вестника и ги намокрете с пулверизатор. Глината ще поеме толкова влага, колкото й е необходимо.

Сива глина

Известна е още под името Bentonite. Използва се за повишено слепване на подхранката. Французите винаги носят пакет бентонит със себе си, за да могат при необходимост бързо да променят свойствата на подхранката. Тъй като бентонитът е много лепкав, са достатъчни 10-15% от него, за да направят храната ви пригодна за риболов на река с течение.

Бентонитът може да се смесва с влажната глина за повишаване на лепкавостта в съотношение една трета бентонит и две трети влажна глина.

Тежка глина

Продава се под името Terre de riviere. Тя е тъмна, тежка и лепкава пръст, която е идеална за добавка към подхранки за река. Тъй като тази глина се продава суха, храната трябва да бъде по-влажна от нормалното. Тя представлява от 10 до 50 процента от общото количество храна. Ако се налага дохранване на мястото, добавете още глина в храната. Така малките топчици ще потъват по-бързо и ще падат на основното хранително петно, без да бъдат отмивани от течението.

Влажна жълта глина

Тази глина се използва по-рядко от останалите. Французите я предпочитат най-вече при английски риболов навътре за платики. С тази добавка храната става тежка, лесно се хвърля с прашка и е светла на цвят. Тази глина е най-подходяща за риболов на едри риби. Тя не е много лепкава и е достатъчно около 2 кг глина за 15 литра подхранка.

Ситен бял пясък

Когато е необходима действително тежка подхранка за дълбоки езера или силно течение, ситният пясък sablon е именно това, което ви трябва. Смело можете да добавите до 1 кг пясък в храната. Този компонент е изключително удачен при наличието на подводни течения, които размиват храната от петното пред вас.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.