Французите за подхранката – част 4

Французите за подхранката - част 4

Французите за подхранката - част 4

Захранката има две цели: Постепенно да привлича рибите и да ги задържа възможно най-дълго на определено място в състояние на хранителна активност. Ето защо е необходимо повече или по-малко хранителните смеси да се адаптират според сезона и желаната риба към съвсем пресни продукти.

Французите за подхранката - част 4
Французите за подхранката - част 4

Малки риби

За техния риболов ще се направи неутрална основа на базата на фино смляно, незасищащо брашно, като царевично, оризово, сухар, белгийски кокос.

Всякакви риби

Рецептата ще е малко по-богата, добавете червеникава галета, GOLANT, печено конопено семе, царевичен грис – всичко това в малки количества.

Едри риби

Сместа трябва да е още по-наситена. Тук трябва да има засищащи едро смлени продукти, като бял хляб, месести фъстъци, царевичен качамак, картофено нишесте, кюспе и листенца от царевица. Накратко: богати хранителни продукти.

Преговор

Най-добрите захранки са приготвени в зависимост от сезона и настроението на рибите. Тяхната изключителна функция е да раздразнят апетита им, а не да ги нахранят. Ако имате малко свободно време и подхраните мястото си за риболов 2-3 дни по-рано, ще постигнете много добри резултати при привличането на едри екземпляри. Водният свят ще привикне към храната и няма да бъде подозрителен. Преди да започнете риболова, внимателно изучете топографията на дъното със сонда. Така ще установите дали няма някакви пречки – треви, стари клони, закачки, дали дъното е тинесто, къде има вдлъбнатини или възвишения. След като опознаете дъното, ще подадете и поставите захранките.

За малки платики, червеноперки и други риболовът се осъществява в междинните слоеве с фина и лека захранка, разпръскваща се още при контакта с водата. За едрите риби – шарани, платики, линове и едри червеноперки, се лови плътно на дъното, като захранката ще е съставена от едри частици.

Тъй като рецептите за подготвяне на подхранка са хиляди на брой и на тях ще се спрем в отделна статия, нека преминем към стръвта, която ще използвате.

Синтетична стръв

Това са многоцветни каши, пасти в тубички, които се използват самостоятелно или в смески. Цветът им имитира тинест червей, вердевас, растителна стръв или зърна, като тези на конопа и житото.

Растителна стръв

Както си личи от името, те са извлечени от остатъци от растения и плодове. Сурови могат да се използват: бъз, череша, грозде, плодове без костилки, черници и др., а сварени – царевица, жито, конопено семе, картоф, ечемичен грис, грах…

Животинска стръв

Дели се на две категории: жива – сладководни рачета, всички видове червен червей, бели червеи, вердевас, и мъртва – като изсушена кръв, птичи черва, сланина, парчета съсирена кръв. Нарязаните наситно торни червеи служат за привличане и задържане на рибата по време на риболова. Тя превъзходно дразни апетита на рибите.

Резултати

Имайки предвид какви са компонентите на вашата подхранка и включената в нея стръв, трябва да се съобразите с какво ще ловите на куката. Ако сте сложили в подхранката вердевас, можете да ловите на комбинация от вердевас с бял червей или само на торен червей. Всяко правило обаче си има изключения. Сладководните риби не са само вегетарианци или хищници. Една пъстърва може без проблем да се хване с крем от изварено сирене или един хубав шаран на стръв малка рибка, една мряна с туистер или блесна и всички риби на практика живо се интересуват от един мърдащ земен червей.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.