Французите за подхранката – част 3

Французите за подхранката - част 3

Французите за подхранката - част 3

Както много други животни, рибите са способни да адаптират своята украска към условията на околната среда. Поради тази причина цветът на дъното играе основна роля при подготвянето на вашата подхранка. Изборът е ваш в зависимост дали искате да създадете подхранка, която се слива с дъното, или ярко контрастиращ компонент.

Състоянието на водата

Французите за подхранката - част 3
Французите за подхранката - част 3

Сезонните изменения на времето променят водата, както и поведението на рибите. През зимата водата обикновено става по-прозрачна, тъй като има по-малко водорасли – тогава рибите са слабо активни. В такава вода рибите стават забележими за хищниците и това ги прави плашливи. Апетитът им се понижава до минимум и те стават изключително подозрителни и внимателни. В тази ситуация използването на контрастна подхранка е рисковано, тъй като рибата ще се чувства дискомфортно на този фон. Това се отнася предимно за дребните риби. През пролетта и лятото прозрачността на водата намалява, активността на шарановите риби се повишава. Тя достига своя максимум след хвърлянето на хайвера, когато трябва бързо да се възстанови изгубената енергия. В този период използването на контрастни подхранки е оправдано и в повечето случаи е резултатно.

Размер и вид на рибата

Размерът на рибата съществено влияе на нейното поведение и навици. Големите и малките риби имат различни енергетически потребности, както и жизнен опит. 200-грамовата платика има значително повече врагове от килограмовата. Оттук идва и различната реакция на дребните и едри риби към цвета на подхранката.

При всички случаи трябва да запомните, че подхранката прави на дъното по-малко или повече контрастно петно. Посещението на това петно от рибата е повече или по-малко рисковано мероприятие, което е в зависимост от редица фактори.Имайки предвид гореизложеното, може да се направи следната схема за цветоизползване на подхранката.
Най-универсалният цвят на намокрената подхранка е кафявият. Той е най-често използван от риболовците. Уклеят, червеноперката и платиката успешно реагират на този цвят. Кафявата подхранка се харесва на повечето шаранови риби и това е нормално. Това е цветът на дъното по повечето водоеми. При риболов на непознат водоем използването на кафява подхранка е най-безопасно.

Черно

Този цвят е признат за най-добър при риболов през зимата, когато водата е прозрачна и студена, а рибата – слабо активна. Този цвят е изключително подходящ за червеноперка. Черният цвят помага при слабо кълване, тъй като повишава забележимостта на подхранката, но не повишава забележимостта на рибата на този фон!

Червено

Когато водата е жълта и мътна, рибата най-адекватно реагира на червения цвят. Този цвят работи идеално както за повърхностния слой за уклей, така и на дъното за червеноперка и платика. Това се обяснява с факта, че в мътна вода на рибата й е сложно да търси храната с помощта на зрението си. Така тя реагира на контраста между цвета на водата и подхранката, особено ако подхранката образува облак.

Бяло

Този цвят има смисъл единствено, когато вие съвсем съзнателно искате да създадете максимален контраст между цвета на дъното и подхранката. Това прилича на „Ва банк“. Или ще имате много добри резултати, или няма да имате пипане. Опитът показва, че белите смеси добре работят за малки и големи платики. От друга страна обаче, бялата подхранка има свойство да плаши дребните костурчета. Тя може да ви спаси, когато ято дребни костури атакува вашата жива стръв. Изменете подхранката до бяло и те ще изчезнат моментално.

Как се променя цветът на подхранката?

Готовите смеси на SENSAS и Van Den Eynde се предлагат на пазара в различни цветове. А ако искате да творите, се продават и оцветители. Например PV1 прави подхранката по-тъмна, а оризовото брашно се използва за повърхностния слой, тъй като прави подхранката по-светла и образува облак. Глината също придава различни цветове на храната. Можете да експериментирате, смесвайки два цвята подхранка.

Изключително удачно е да включите в подхранката 10-20% компоненти, оцветени в жълт или червен цвят. За тази цел обикновено се използва галета или едро смляно царевично брашно. Отделени на общия фон на подхранката, тези частици ще възбуждат апетита на рибата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.