Костур на стример

Костур на стример

Костур на стример

Риболовът на костур на изкуствена муха е особено резултатен в реките

В езерата и водохранилищата този начин на риболов на костур е успешен, ако бодливите хищници са на плитко и открито място, а не в коренища, трева или водорасли. Не може да се каже, че на стример могат да се наловят повече костури, отколкото на блесна или жива рибка. Ако се ориентираме за класни екземпляри, стримерът определено не е най-подходящата техника. От друга страна, точно средните риби, които са предимно на ята, са основен обект при риболов за мухарите.

Костур на стример
Костур на стример

Какъв да бъде стримерът?

Трудно е да се повярва на какви огромни стримери се хващат понякога костури. Неведнъж при улов на щука или бяла риба са хващани малки костури на стример № 1 или още по-голям. Но специално за риболов на костур се препоръчват размери № 6 – № 8, за предпочитане в ярки и пъстри разцветки. Отличен за риболов на костур е стримерът „Fuzzy Wuzzy“, а също така „Mallard“.

Не много на тънко…

Би било голяма грешка да се ловят дори и дребни костури с тънък повод. По правило добрите места за риболов на костур държат почти винаги по някоя едра щука. За да имате реален шанс да я извадите, поводът на вашия шнур не трябва да е по-тънък от 0.28 мм. Като цяло линията за риболов на костур не е от най-фините. Седми и осми клас са съвсем прилични. Бих препоръчал дълга мухарка, английски тип, „Hardy Favourite № 7/8″(9’6“, 106 грама).
Желателно е макарата ви да бъде с добър аванс. Наличието на бавно и бързо потъващ шнур, а също така плаващ с потъващ край ще ви позволи да реагирате адекватно в повечето ситуации, които ще срещнете при риболова на костур в реки или езера.

Техниката на риболов.

Типичният риболов на костур със стример е своеобразен и залага на вечното му любопитство. Костура го привличат дребните движещи се предмети и той се доближава, за да ги огледа. В този момент нещо трябва да провокира неговата атака. Ако позволяват условията, аз придърпвам стримера почти до повърхността и го отпускам отново да потъне. Точно в този момент по правило следва кълването. Проблемът е, че в тази ситуация кълването често остава незабележимо заради визуалния контакт със стримера. Едва при следващото придърпване рибата се самозасича. Много е подходящо и дългото, плавно придърпване на стримера встрани, което много наподобява поведението на дребна рибка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.