Летящите холандци

Летящите холандци

Летящите холандци

На изкуствена муха се ловят не само пъстърва и кефал, но и почти всички видове от „белите“ риби

В това холандците са истински майстори. Холандците не търсят пъстърви и кефали, когато ловят на изкуствена муха. В техните водоеми на тази стръв активно кълвят бабушката, червеноперката и платиката. За риболов на „бяла“ риба на шнур е необходима пръчка 4-5 клас и дължина 2.70 -3 м.

Летящите холандци
Летящите холандци

Преимуществото на дългата мухарка се проявява, когато се лови над водорасли край брега. Освен това с дългата мухарка значително по-лесно се полага шнурът, когато се налага да се заметне навътре. Това е особено важно, когато ловите на плитко, тъй като меката пръст предава във водата колебанията при всяка крачка на риболовеца. Желателно е да се остава възможно по-далече от водата, ако не искате да видите само вълните от бягащите риби.

Дължината на повода трябва да е около 3 м. Както и при пъстървовите риби, е много важно точното замятане. Добре е да заметнете сухата муха точно пред надвисналите на срещуположния бряг клони. Замята се, като държите показателя върху дръжката и макарата, за да контролирате направлението на замятането.

При този риболов не е необходимо мухата да имитира някакво насекомо. Най-добре работят нимфите Hares Ear, Gray и Otter. Използват се куки № 14. Ако поводът се смаже, кълването в безветрено време ще се забелязва още по-добре. Когато има вълнички по повърхността, помага сигнализатор за кълването, който се монтира на шнура или на повода. Ако не забелязвате риба да играе на повърхността, потърсете ги край брега, където има подкопани ями или надвиснали дървета.

Зимен риболов на бабушка

Зимно време в Холандия на изкуствена муха ловят и бабушка. Рибата обикновено обитава най-дълбоките участъци на водоема. А дотам се стига само с дълбоко водните нимфи. В студената вода е по-добре те да се водят много плавно. Поводът трябва да завършва с максимално влакно 0.10 мм, а дължината трябва да е 4-5 м. Задължително е да бъде предварително обезмаслен. Нимфите от опашка на фазан, на кука № 16, обвити с няколко врътки оловен конец, е всичко, което е необходимо. Освен това можете да ползвате модела Killerburg.

Когато течението не е много силно, рибата често се държи в крайната му част, там, където се образува ръбче. Други хубави места са под мостовете и около храстите и дърветата. Идеални са условията, където във водоема се влива топла вода, например от тецове или парни централи.

Ако дълго търсите рибата и не се задържате на едно място, успехът ви е неминуем.

Големите езера

За големите езера холандците са разработили метод, който не се практикува никъде другаде по света. Използват се леки пръчки и много дълги поводи. За предпочитане е да се ползва шнур 3-4 клас, който почти не оказва съпротивление при кълването. Гъвкавите мухарки 2.40-2.70 гарантирано няма да скъсат тънкия повод. Пет-шестметровите поводи от флуорокарбон завършват накрая с дебелина 0.10-0.12 мм. Няма нищо страшно, ако не успеете напълно да разгънете шнура. По-важно е да се потопи нимфата във водата. Това се получава след често обезмасляване на шнура с миещи препарати.

Дългото потапяне

Дайте на нимфата да потъне след замятането. Това отнема около една минута. Сигнализаторът между шнура и повода показва кълването. След потъването нимфата трябва да се води бавно, с леки придърпвания. Под въздействието на вятъра шнурът образува дъга, но това не пречи на вашата работа. Много е важно да запомните, че при риболов на дълбоки водоеми всички нимфи трябва да бъдат утежнени с оловен конец.

Речен риболов

През пролетта слънцето бързо нагрява водите в реката. Бабушката и платиката на ята се качват срещу течението, за да търсят място, където да хвърлят хайвера си. За да откриете рибата, отново ще ви трябват дълбоководни нимфи. Само ако рибите са по плитчовете, може да се ползват олекотени варианти. Ако водата в реката, където ловите, е мътна, използвайте ярки модели, оцветени в зелено, червено или оранжево флуоресциращо. Много подходящо е да се лови на муха, имитираща бял червей, особено там, където често ловят на плувка. Ако нямате удари, сменете нимфата с друг цвят. Работи се на принципа на грешките. Но ако всичко върви добре, ще преживеете незабравими моменти.

Руди ван Дуйюнхофен

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.