Риболов на булдо – спасението когато рибата не кълве

Булдото е френско изобретение

То предствалвява сферична или продълговата топка, обикновено от прозрачна пластмаса . Някои видове се пълнят с вода, за по-далечно замятане. Основната идея на бчулдото е водане по повърхноста на водата или в горните водни пластове на парче влакно с изкуствени мухи. Обикновено те са направени от перца на пттици и други изкуствени влакна. Мух ите се делят на плаващи и мокри.

Всички сме имали дни, когато рибата плува по повърхноста на водата и отказва дап се храни. Това става обикновено по обед. Точно тогава е моментът да монтираме булдото и да подразним хищниците.

Начини за монтаж на линията

Единият вариант е мухите да бъдат вързани преди булдото, а другият след булдото. Те се привързват на тънък повод около 80-120 см, задължително с вирбел, за да не се получава усукване на кордата. При риболова на булдо е много важен начинът на хвърляне. Замята се, както при английския риболов. Миг преди булдото да падне във водата се спира кордата с пръст. По този начин булдото плавно кацва на повърхноста, а мухите се разпъват по протяжение на хвърлянето без да се оплетат. След замятане започваме да обираме плавно плакното с леко наведена в стряни пръчка. Обикновено рибите се самозасичат. Авансът трябва да бъде добре регулиран.

Напоследък пазарът е залят от изкуствени мухи за риболов на булдо. Спорен е въпросът например за кефалът кои мухи предпочита. Според едни твърдения той атакува по-често черните, според други твърдения повече кафявите. Според мен всичко опира до експериментирането. Каква муха ще атакува кефалът зависи от много фактори-сезон, цвят на дъното,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.