Риболов на блесна с MEPPS част 2

Откъде всъщност започва всичко?

Първата блесна MEPPS е била изобретена през 1938 г. от Андре Мюелнарт – парижки инженер и запален риболовец. От собствен опит той скоро разбрал, че е открил едно изключително сполучливо устройство за улов на хищна риба. Ако марката MEPPS ви се струва странна, то е защото, както много други думи в днешно време, тя е акроним. M.E.P.P.S. идва от Manfacturier D’Engins De Precision Pour Peches Sportives или Прецизно оборудване за спортен риболов.

Първата блесна MEPPS попада на вниманието на Тод Шелдън през 1951 г. Отявлен любител на спортовете на открито, Шелдън, който тогава е наближавал четиридесетте, тъкмо преживявал лош ден на прочутата Wolf River. Той бил вече изпробвал всички възможни видове изкуствени примамки, произведени в Америка, без никакъв резултат. И тогава в момент на пълно отчаяние той сложил една жестоко издраскана блесна MEPPS, която се търкаляла в кутията му с принадлежности, без дори да я е пробвал. Тя му била донесена преди 2 години от негов приятел – войник, завърнал се от Европа. За най-голямо негово учудване след час вече имал 4 пъстърви с общо тегло над 6 кг. Това е първата и една от най-важните истории, разказвани от Тод Шелдън за блесните MEPPS.

По това време Шелдън е бил собственик на проспериращ магазин за спортни стоки на една от главните улици на Антиго, точно по маршрута на ‘ордите’ почиващи, насочили се към северните езера. Той започнал да продава френските блесни, но гамата му била, меко казано, „ограничена“. Франк Велек, приятелят, който донесъл на Шелдън първата блесна, имал кореспонденция със своя позната от Франция, която му изпращала блесни в замяна на найлонови чорапи. Блесните обаче се продавали по-бързо, отколкото момичето износвало чорапите, и Велек уредил снабдяването на Шелдън с блесни директно от фабриката на Мюелнарт.

След като веднъж блесната започнала да циркулира сред рибарските среди, други риболовци изпитали улови като този на Шелдън от Wolf River; и те хващали не само пъстърва, но и всяка друга риба. Репутацията на блесните нараствала. Скоро Тод Шелдън продал своя магазин, за да се концентрира единствено върху бързо разрастващата се импортна търговия.
По всички стандарти растежът на „Sheldons’, Inc.“ е феноменален. Бизнесът, който започнал в малката стаичка от 10 кв. фута зад спортния магазин, скоро превърнал Шелдън в един от най-крупните работодатели в Антиго с офисна площ от близо 50 000 кв. фута. Но това не е история за един бързо разрастващ се завод. Това е история за една изключителна блесна и за това, как тя е променила живота на безброй хора – от семейството на Шелдън през работниците, чийто насъщен хляб зависи от производството на напълно непознатата и гледана с подозрение блесна, търкаляща се из джобовете на един продавач на спортни стоки, до милионите риболовци, които се кълнат в MEPPS.

На MEPPS в наши дни се гледа с всичко друго, но не и с подозрение. До 1960 година продажбите в САЩ надхвърлили 500 000. В тези отдавнашни времена Шелдън си бил поставил лична цел да достигне зашеметяващата цифра 3 000 000 годишно.
„Моят баща си постави тази цел“, си спомня президентът на компанията Майк Шелдън, „защото това беше повече, отколкото се е продавала която и да е друга блесна на континента.“ Той добавя с гордост: „Нашите продажби прелетяха през тази граница.“

С огромното си разнообразие от размери, форми и цветове MEPPS са се оказали неустоими за всички хищници на континента, включително и с някои куриози. Наред с 32 кг тарпун и 28 кг езерна пъстърва списъкът включва 20 кг шаран, костенурки и дори алигатори.

Ето какво е написано в каталога на MEPPS за отделните видове блесни.

AGLIA
Чудесна блесна, прецизно разработена да започне да се върти плавно в момента, в който докосне водата. Конусът на въртене непрекъснато се адаптира към силата на течението или скоростта на обиране на влакното, така че Аглиа постоянно излъчва предварително заложени подходящи вибрации. Бавно прибиране на блесната срещу течението? AGLIA се издига без ‘пляскане’. Спираме прибирането? AGLIA ще намери собственото си ниво в течението и ще продължи да се върти привлекателно. Съответно през целия си път през водата AGLIA е ‘жива’ и привлича хищника. Избор на цветове за различни условия: Сребро, Злато, Мед, Черно.

Светлинен спектър на различните покрития, видени през погледа на пъстървата. MEPPS предлага всичките си видове блесни в 4 покрития – Сребро, Злато, Мед и Черно. Така риболовците имат на разположение спектъра на 4 основни светлинни вълни. Благодарение на това те могат да избират най-добрия визуален стимул в съответствие с това, дали рибата е активна, или не, или дали водата е бистра, или не.

Бяла (сребро): когато светлината е преобладаващо синя (утрини); в облачни условия; когато рибките, на които ловува хищникът, са сребристи (уклей, червеноперка:)
Жълта (злато): когато светлината е силна (обедно време); когато светлината е преобладаващо червена (вечери); когато рибките, на които ловува хищникът, са златисти (малък костур, кротушки, лещанки:)
Медни и черна: тези цветове елиминират заслепяващия ефект, който може да отблъсне рибата. Те се препоръчват в изключително ярки условия (високо слънце) и много бистра вода.

AGLIA DECOREE
Цветните точки разделят светлинния спектър на листото, като по този начин подчертават ефекта за движение. Като резултат от зрението на рибите ‘в забавено движение’, точките на въртящото се листо не изглеждат като залепени, а дори напротив, отчетливо се възприемат като отделни движещи се елементи, което придава на блесната допълнителен живот и задейства агресивността на хищника. Освен това, в зависимост от цвета им, точките засилват или отслабват осветяващата енергия на листото, върху което са залепени. Това ни дава възможност да предложат на рибата точните визуални стимули, и то в необходимото количество.

AGLIA PLATIUM
Диетата на рибите включва много насекоми както водни, така и сухоземни. Когато светлината пада върху черупката, крилата или очите на този вид плячка се създава ‘отбляскващ’ ефект, който е мощен визуален стимул за всички хищници и предизвиква светкавична атака. Това е явлението, което се възпроизвежда от AGLIA PLATIUM.

AGLIA FLUO
Стимулирани от ултравиолетовите лъчи ярките (флуоресцентни) цветове продължават да светят (излъчват) и тогава, когато всички останали цветове са изчезнали. За много дълбока вода; бурна вода; облачно време.
AGLIA BROWN AND
RAINBOW TROUT
(MICRO PEGMENTS)
Кристалните цветни пигменти отразяват 100% от светлината, която пада върху тях. Под водата те пресъздават микросигналите, които съществуват естествено при повечето водни и сухоземни организми, с които се хранят рибите.

Рубриката се води от Кирил Андреев – „Филиста“ООД

1 thought on “Риболов на блесна с MEPPS част 2

  1. Zdraveite az sum Nikolai Todorov ot grat Pleven i iskam da kaja nqkolko dymi za blesnite ,,Mepps,, .
    Zapo4nah da lovq s ,,Mepps,, predi deset godini i ostanah smaqn s modela ,,AGLIA,,postignah ogromen rezyltat . Za men blesnite ,,Mepps,, sa ne6to pove4e ot dobri te sa yniversalni i vupreki dulgite godini na praktika te produljavat da me iznenadvat . Sus tqh sum lovil vsi4ki vidove hi6tni ribi po-te4enieto na reka Vit otystieto i kadeto se vliva v reka Dynav i nagore po-te4enieto do selo Qsen-Plevensko . Po-cqloto protejenie sum hva6tal , kefal ,6tyka , rasper , mazdryga , som , kostyr , biban . Az sum mnogo dovolen ot ,,Mepps,, i 6te produljavam da lovq sus tqh za6toto za men te sa pretcizni iskyvstveni primamki za spiningov ribolov .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.