Пролетни пъстърви на Доспат

Последните дни преди забраната рибата на язовир Доспат се активизира. Състезателят от клуб “Светослав” Гошо Костов посети водоема, заедно със своите приятели Камен Георгиев и Цанко Гайдаров и споделя своята тактика на успеха за читателите на вестника.
“Решаваме да посетим Доспат, тъй като по това време на годината там се обажда пъстърва. По традиция правим двудневен излет с преспиване, така шансовете за успех винаги са по-големи.
Първия ден слизаме да ловим на Сърница под картофените ниви. Вижда се, че играе много риба, предимно червеноперки и уклей. Ние обаче сме дошли за пъстърва. Правим разстановка и пробваме за около 4 часа на болонезе и мач. Резултатите са само червеноперка и уклей, като храним леко и предимно с червеи и гранула за пъстърва. Но пъстървите не кълват, и дори няма признаци за тяхното присъствие. Решаваме да ги поттърсим от към страната на Доспат, на Пияния камък. Резултатът е същият, основно уклей и червеноперка, но не толкова гъсти. Докато пробваме се смрачава и се прибираме в хотела за нощувка. Правим разбор и решаваме на следващия ден да потърсим пъстървите рано сутринта на Бърдуче. Пристигаме по тъмно разполбагаме се и когато се съмна установяваме, че поради ниското ниво на язовира местата са много плитки и мястото е неподходящо за момента.
При създалото се положение решаваме да заложим на масовата риба-червеноперка и ,уклей, тъй като стана много късно за пъстървите. Ето защо се изместваме малко по-встрани и намираме едно малко дере с перфектна дълбочина. На 11м с щека е 4.20-4.50.
Захранваме стабилно с подхранка ЕФЕКТ първоначално с 6-7 големи топки. Рибата е там и пред нас просто завира, тъй като уклеят е много гъст а плувката с която ловя е 1 гр стръвта трудно пропада до дъното и монтирам по-тежка плувка(2гр) и да ловя червеноперки. Групирам отежнението на едно място, като по този начин такъмът ми потъва максимално бързо. Куката ми е доста едра №14, на която нанизвам 2-3 бели червея. С промяната на такъма ситуацията също се променя. Започвам да ловя основно червенопреки от порядъка на 200 до 600 гр, като епизодично се закачва и по някой едър уклей. Междувременно продължавам да подхранвам с топки храна, за да не изпусна рибата.
На няколко риби стрелям по една прашка бял червей, като това допълнително стимулира червеноперките. Давам си сметка, че успешно тези риби могат да се ловят с мач, болонезе , щека , но най-печеливша и резултатна би бил риболовът с гол телескоп.
По това време на годината, имайки предвид интензивноста на кълване и големината на рибите тук биха могли да се поставят истински рекорди по улов на риба за еднодневен излет.
Завършваме риболова с около 20 кг риба, като по-голямата част връщаме обратно във водата. Това е един добър резултат ппредвид краткото време през което ловихме интензивно.”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.