Христо Георгиев : Как да ловим риба на Диканите

Христо Георгиев е състезател от столичния клуб “София1” и управител в магазина за риболовни принадлежности “Сирена”. Неговата слабост са английсйкия риболов с мач и голия телескоп без водачи. Специално за читателите на “Спортен риболовец” Христо сподели няколко важни момента при риболов с мач и гол телескоп конкретно за водоема Диканя. Езерото е отдадено под аренда и срещу такса от 3 лв риболовът е разрешен и по време на забраната.
Риболов на мач
“На диканите има в общи линии две неподходящи места за риболов на мач и гол телескоп. Това са стената на язовира и устието. На стената е прекалено дълбоко и дъното е каменисто, а устието е прекалено плитко. Иначе дъното на водоема на всички останали места е равно и полегато.
Морунажът се придържа на дълбочина от 4 до 5 м. Тази дълбочина се намира на дистанция около 20-25 м от брега. Изключително важно е при риболова на мач да се подхранва регулярно и по много, тъй като морунажът е риба, която се влияе изключително от подхранката. Добре е за диканите храната да бъде светла. Лично аз предпочитам да ползвам два вида храна за там. Hi Pro Spesimen на Van Den Eynde с претрит през ситото хляб, за да стане по-лепкава храната. Другата комбинация е Gold Pro Breem на Van Den Eynde и Superlake. И двете храни дават много добри резултати. Задължително добавете в храната от стръвта на която ще ловите(червей или жито). 
От изключителна важност е как ще построите своята линия за английския риболов. Тъй като дистанцията на която се лови не е малка няма смисъл да се монтира ваглер под 6 гр. В зависимост от атмосверните условия можете да ловите с ваглер до 14 гр. Системата трябва да е подвижна, тъй като дълбочината е над 4 м и така ще замятате по-лесно.
При риболова на мач аз пползвам повод с дълъжина 45 см и 0.10мм диаметър. При нормално кълване аз ползвам куки № 16-14, а когато не кълве № 2-.22 За целта са много подходящи готови поводи на MUSTAD Long Point . Куката е дебела и не къса нежната уста на морунажа. Над повода се поставя задължително вирбел, за да не се усуква и 1 съчма №4. На 60 см от нея се групира основоното отежнение с оливетка или съчми. Ако отежнявате с оливетка тя задължително трябва да бъде застопорена. На 40 см над основното отежнение се поставя втори вирбел. Влакното нмежду двата вирбела трябва да бъде по-тънко от основното. Така ако закачите повода или майката между двата вирбеля няма опасност да скъсате ваглера.
Подхранва се първоначално с 8-12 топки с големината на портокал, като се старайте да ги концентрирата на възможно най-малка площ. Така няма да разпръсвате рибата, която ще ловите. Маркирайте влакното на дистанцията на която ще ловите, за да хвърляте всеки път на едно и също място.
Когато рибата се събере не забравяйте да храните. На всеки 2-3 риби по 1-2 топки храна. В можмента в който спрете да храните вашите морунажи ще изчезнат и ще трябва да преподхранвате отново и да ги събирате.”
Риболов на гол телескоп без водачи
“Рано на пролет е успешно да се търси рибата по-близо до брега и може да се лови успешно и на гол телескоп без водачи. Въпреки това обаче морунажът е доста наплашен на Диканите и се държи все пак не съвсем до брега. Именно поради тази причина е подходящо да се ползва телескоп с дължина 8 и нагоре метра. Не тази дистанция дълбочината е около 4-4.2м. В зависимост от атмосверните условия и активноста на рибата е удачно да се монтира плувка от 1 до 3 гр. Поводът може да бъде 0.10-0.12мм с дължина 20 см. Куката е както при английския риболов 20-22 при финно кълване и 16-14 при активно.
Лично аз отежнявам своята линия с една съчма№ 8 до повода, на 25 см 1 съчма №6, на 15 см 1 съчма № 1 и на 10 см останалото отежнение. Ако плувката е по-голяма е по-добре да направите своята линия с оливетка за основното отежнение. Храни се по същия начин, както при англиския риболов. На голия телескоп обаче можете да подавате периодично и по някоя прашка с бял червей, това допълнително ще активизира морунажа.
Според моето скромно мнение обаче риболовът на мач определено дава по-добри резултати на Диканите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.