Няколко тайни за риболова над дъното

Няколко тайни за риболова над дъното

Няколко тайни за риболова над дъното

Летните месеци са идеални за риболов над дъното, в така наречения среден слой на водата

Престижното английско списание Match Fishing задава няколко въпроса на Марк Уилямс, главен мениджър на Lymm’s Meadow View Fishery.

Няколко тайни за риболова над дъното
Няколко тайни за риболова над дъното

ПЪРВИ ВЪПРОС
МФ: Защо риболовът над дъното е толкова ефективен?

Марк: Това не е винаги така. По същество тази техника е за големите горещини през лятото. Тя може да работи през студените месеци на годината, но само на дълбоки водоеми. При топло време рибата се придържа към повърхността на водата, за да взима повече кислород, освен това пирува с паднали във водата насекоми. Ние можем да се възползваме от поведението на рибите, регулярно подхранвайки, като ги караме да се задържат в горния слой на водата. По принцип този метод е за скоростно ловене на риба.

ВТОРИ ВЪПРОС
МФ: Кога е най-подходящото време за използването на тази техника?

Марк: Ако става дума за сезона, то летните месеци определено са най-подходящи. А ако става дума за конкретен риболов, моментът идва тогава, когато вие забележите, че рибата се храни на повърхността. Точно тогава следва рязко да намалите дълбочината. Сигурни признаци за това са балончетата и кръговете на повърхността на водата, които показват, че рибата се бори за ситните частици на подхранката, която вие подхвърляте периодично. Понякога рибата се качва съвсем на повърхността, което ви дава възможност дори да определите техните размери.

ТРЕТИ ВЪПРОС
МФ: По кое време на състезанието е добре да се започне риболов в горните слоеве на водата?

Марк: Това зависи от конкретния водоем, температурата на водата и атмосферните условия. Не е за подценяване силата на вятъра. Понякога в ранните сутрешни часове рибата не е склонна да се качи в горния слой на водата, тъй като там все още е доста хладно. Но по време на състезанието температурата на водата се покачва и ако през това време храните с подхранка, която да се разбива в горния слой на водата, вие можете да вдигнете рибата.

ЧЕТВЪРТИ ВЪПРОС
МФ: Какви такъми използвате при този тип риболов и защо?

Марк: За червеи и кастери аз използвам издължена плувка от типа Miranda на фирмата Preston Innovations 3×8 грама (бел. ав. – в Англия дълбочините са много малки и затова се използват съвсем леки плувки). Miranda има ясно видима антена, която може да бъде удавена почти напълно под водата, след като се утежни плувката със съчми №3. Предпочитам куки COLMIC Nuclear №501 и обикновено ловя, без да използвам повод, привързвайки ги директно към основното влакно с диаметър 0.100 – 0.12 мм – Reflo Power на Preston Innovation. От върха на щеката до плувката аз оставям около 15 см влакно, това ми позволява успешно да засичам повечето кълванета.

ПЕТИ ВЪПРОС
МФ: Каква подхранка и стръв са най-подходящи за риболов в горните слоеве?

Марк: Аз обичам да подхранвам с кастери, които по принцип събират по-едрата риба. Червеите също работят добре, но привличат основно по-дребна риба. Отначало аз започвам да подавам по около 30 кастера на няколко минути. Щом рибата се събере, аз рязко намалявам подаването на кастери и така тя започва да атакува моята стръв. От другите видове стръв аз използвам царевица, жито и понякога червеи за разнообразие. Когато се лови на кастер, се правят много пропуски, затова аз предпочитам да ловя на червей, а да храня с кастери.

ШЕСТИ ВЪПРОС
МФ: Кога точно трябва да се засича?

Марк: Аз бих казал, че това е по-скоро инстинктивно действие, което е като рефлекс. С течение на времето вие ще се научите да засичате с щеката в момента на потъването на плувката, а не едва след като е потънала. Можете да задържите момента на засечката, като оставите рибата да поеме по-добре стръвта. Моят съвет е да оставяте антената да се потапя до повърхността на водата и да засичате, когато плувката се потапя под нея. Нито по-рано, нито по-късно.

СЕДМИ ВЪПРОС
МФ: Понякога се правят много пропуски при засечки на къси и бързи кълванета, на какво се дължи това?

Марк: Както вече казах, едно от най-важните неща е разстоянието между върха на щеката и плувката да е максимално късо (това не важи за течение и при вятър). Ако върхът на щеката ви е скъсен, той ще бъде и по-твърд – това допълнително ще ви помогне. За да нямате множество празни кълванета, ще ви посъветвам да не прехранвате вашето място. Обилната храна кара рибата да спре да се конкурира заради храната, което води до бързи кратковременни кълванета.

ОСМИ ВЪПРОС
МФ: На каква площ подхранвате?

Марк: Нали вие не искате рибата от вашия сектор да отиде в другия? На свободен риболов си позволявам да подхранвам около два квадратни метъра около плувката, а на състезание един квадрат. Обикновено храня на върха на щеката. Това се прави, за да може, ако рибата се дръпне по-навътре, да мога да я последвам, надставяйки допълнително коляно. Едрата риба обикновено се държи накрая на хранителното петно. Ако ловите на това място, можете да хванете едър бонус.

ДЕВЕТИ ВЪПРОС
МФ: Колко често подхранвате?

Марк: Това е въпрос за един милион долара. Ключовата дума тук е “често”, а колко често, това зависи от няколко фактора. На всеки 30 секунди или всяка минута – ето това за мен е често. Понякога обаче е добре да се храни през 2-3 минути, зависи от ответната реакция на рибата и интензивността на кълването. Най-важно е да поддържате честотата на подхранване. Повечето начинаещи риболовци търпят неудачи, тъй като не знаят колко много и колко често да подхранват. Това е стил, който изисква енергия, педантичност и концентрация.

ДЕСЕТИ ВЪПРОС
МФ: Лесно ли се плаши рибата при риболов в горния слой?

Марк: Не, особено когато се намира в пристъп на “хранително безумие”, което вие постоянно се стараете да й създадете. Засечената риба обикновено се старае веднага да напусне хранителното петно, затова останалата риба продължава да се храни спокойно. Едрата риба, която се е откачила от куката, може за секунди да подплаши другите, но минути по-късно тя отново ще се върне на петното. Най-големият враг на това е, ако има вълнение на повърхността на водата или голям шум на брега, тогава рибата ще се дръпне на по-дълбоко.

ЕДИНАДЕСЕТИ ВЪПРОС
МФ: Има ли някакъв особен начин за нанизване на стръвта при риболов на повърхността?

Марк: На това аз отделям специално внимание. Червеите могат да се нанизват по много начини и затова е необходимо с тях да се експериментира. Отличен резултат дава, когато червеят е закачен през средата само за кожичката. При кастерите е същото. Понякога обаче жилото на куката трябва да е скрито напълно в тялото на стръвта. За царевица и шунка обаче аз твърдо смятам, че жилото на куката трябва да се остави навън.

ДВАНАДЕСЕТИ ВЪПРОС
МФ: Как е най-добре да се държи щеката?

Марк: Това е въпрос на баланс. Последното парче на щеката се поставя на бедрото, като се държи в задния край с едната ръка и до крака с другата. Но това е трудно обяснимо с думи.

ТРИНАДЕСЕТИ ВЪПРОС
МФ: Как храните с прашка едновременно, като държите щеката?

Марк: Това е един от най-важните навици, които трябва да усвоите. Да стреляте с прашка, докато ловите с щеката, се явява база за вашите успехи. Докато стреляте, може да имате кълване и тогава вие ще можете да засечете с леко повдигане на крака. С дясната ръка аз държа чашката на своята прашка и я пълня с подхранка. След което с лявата ръка отдръпвам от себе си чатала и пускам чашката. Процесът изглежда само на пръв поглед много сложен. Но всичко е въпрос на тренировки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.