Риболов на вердевас

Риболов на вердевас

Риболов на вердевас

Споменете думата вердевас и джокер (ситен вердевас за подхранка) в стая, пълна с рибари, и тя ще се превърне в стая, пълна с аргументи. Няма подхранка, която да дава толкова големи възможности, като комбинацията с джокер. От едната страна на спора са риба и собственици на рибарници, за които тази комбинация е най-голямото зло. Стойността на вердеваса и джокера е обикновено първата мишена на техните оплаквания.

Риболов на вердевас
Риболов на вердевас

Много рибари смятат, че това е храна за богати хора, но това е беззъб аргумент. Това зависи от съдържанието на вашия портфейл, а не от способността ви да хващате риба. Това е твърдение на риболовци, които използват друг вид подхранка и не могат да си позволят да купят тази съвършена стръв. Традиционно предлаганите подхранки, като червеи и кастери биха станали по-малко атрактивни за всяка риба, която веднъж е опитала ларвите на комара. Следователно масата от платените и управлявани от клубове водоеми трябва да поставят табели с четири плашещи думи – „Забранено за риболов с вердевас и джокер“. Но както винаги, има и друга страна с аргументи. 26-годишният ас в риболова с вердевас и консултант в TRI-CAST Kieron Rich е един от рибарите, които поддържат използването на тази стръв. Състезателят по риболов от Дъдли вярва, че собствениците на рибарници трябва да са позитивно настроени и да окуражават използването на вердевас, давайки на рибарите възможност да хващат риба в мъртвия зимен сезон.
Kieron Rich е далеч от мисълта да прави спестявания от захранка. Когато ние се присъединяваме към него на брега на водоема, той напълно изчиства страховете ни към тази стръв, която е предпочитана основно от него. В един мрачен и студен ден, когато всякакво кълване изглежда обречено на неуспех, той успешно улови прилично количество качествени червеноперки и костури. Всяка една от рибите беше с уста, пълна с вердевас.

Очевидно е защо консултантът на TRI-CAST е такъв привърженик на този вид стръв. „Всички видове риби ядат вердевас, това е една напълно натурална храна“, твърди Kieron Rich. „Както всеки рибар, когато аз отивам на риба, искам да взема от всички храни, като не пропускам обаче да взема задължително и вердевас. Това е малка цена за плащане на фона на улова, който се прави с вердевас.”
Де факто една от основните причини за страх от вердеваса е цената. Страхът се увеличава допълнително и от факта, че тази стръв е изключително нетрайна. През изминалите години доставката на вердевас се увеличава във всички страни, а цените падат. Доста от мач-ориентираните риболовни магазини също така вече предлагат вердевас. Те поръчват все по-големи количества, тъй като тази стръв става все по-популярна. Много от тези магазини сега продават „мачов пакет“, който съдържа около 0.5 кг джокер за подхранка, около 100 г едър вердевас за стръв. Цялото това удоволствие струва в Англия около 7-8 лири.

В зависимост от вида и количеството риба това е повече от достатъчно за един, може и два, риболова по 3-4 часа.
В студени дни Kieron Rich ползва около една шепа джокер за подхранката. Той разпределя това количество в пръстта и стартира риболова с около 10 топки с големината на яйце. За да бъде максимално точен, той подхранва с купинг (топсет с чашка, с който се подава храна на върха на щеката). Това е достатъчно като подхранка, с която може да лови през целия риболов. Едрият вердевас за кука той поставя в купичка с вода.

Вердевасът, който използва Kieron Rich, е доста стар, над 3 седмици, но той е специалист в съхраняването на вердевас. Правилното съхраняване на вердеваса де факто намалява неговата стойност, тъй като може да бъде оставен и за следващия риболов. Кофа с вода и малка аквариумна помпичка е всичко, от което се нуждаете, за да запазите своя вердевас жив. „Джокерът се нуждае единствено от въздух и вода, за да оцелее. Аз го слагам в половин кофа с вода и аерирам водата с помпичка. Колкото по-често сменяте водата, джокерът ще бъде по-добре. Когато искате да го използвате, извадете джокера с аквариумно кепче и го разстелете на вестник. Вече на брега на водоема смесете джокера с влажна пръст, като обработите с разделител. Тогава го поръсете със сива пръст, за да споите микса.

Едрият вердевас вие можете да го запазите в аерирана вода или само в хартия, като му давате да пие аерирана вода периодично през няколко часа. Така вердевасът ви ще се запази за седмици.“

Когато вердевасът е съхранен добре, това, че е стар, не влияе на неговата работа.

Ларвата на комара се нанизва на куката откъм тъмния му край. Куката трябва да бъде тънка и остра, № 22-24. Въпреки студа, бистрата вода и неприятното време в комбинация, която нормално не ви дава никакъв шанс да хванете риба, плувката на Kieron е непрекъснато под водата. Въпреки че не е счупил някакъв рекорд, той хваща доста риби. За няколко часа в живарника му плуват около 2-3 кг червеноперки, костур и платика. В такова време вердевасът определено е храната, която дава най-добри резултати.

„Единствено подхранвайки с джокер в началото на риболова, ще съберете рибата пред вас. Колкото по-дълго ловите на едър вердевас, без да е спукан при нанизването на куката, толкова по-добри ще са вашите резултати. Това е толкова просто.”

Това представяне ще възбуди нови дебати, но в студеното време, когато рибата е мудна, почти не кълве, и дори и малкият улов е нещо, ние трябва да се съгласим с Kieron , който е спечелил „точки“. Може би ще дойде ден, когато и българският риболовец ще ползва на свободен риболов вердевас и джокер.

От в-к “Angling Times”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.