Синьо сирене за стръв през зимата

Синьо сирене за стръв през зима

Синьо сирене за стръв през зима

Освен че е много разпространен пълнеж за въдичарския сандвич, сиренето е и добра стръв за риболов

Според английския експерт Грахам Марсдън сиренето е добра примамка за всички риби с изключение на хищниците, като щуката и костура. Но безспорно рибата, обичаща най-много сирене, е кефалът.

Синьо сирене за стръв през зима
Синьо сирене за стръв през зима

Сиренето е една от най-пренебрегваните видове стръв, въпреки че в определени ситуации има много преимущества пред другите видове стръв-червеи, коноп, пиявици. Основното му преимущество е, че привлича предимно едрите риби. Освен това излиза значително по-евтино от останалата стръв. Чедар, камембер, грюер, червен лейситър, краве или овче – всички те са наистина добра стръв, но някои са по-подходящи от други.

Миризливите сирена – те са най-добрата стръв, така че не е изненадващо, че датското синьо сирене води в класацията. През зимата, когато реките са пълноводни и мътни, рибата се осланя повече на обонянието си, отколкото на зрението. Лесно можем да си представим как разпростиращата се по течението миризма привлича вниманието на едрия кефал.

Твърдите сирена (кашкавал) – като Чедар, могат да се ползват за стръв под формата на кубче. Просто нарежете кашкавала на кубчета, които да отговарят на размера кука, с която ловите. Кубче 6 мм за кука № 12, кубче 12 мм за кука № 10 или № 8, кубче 20 мм за кука № 6 или по-голяма.

Ронливите сирена като кравето или синьото сирене (рокфор) могат да се пасират и след това да се моделират върху куката.

Меките сирена се продават в качета или тубички, за да се мажат върху сандвичи.Размесете ги с прахообразни сирена, като пармезан или с много фина подхранка. Така те ще се втвърдят и ще станат подходящи за моделиране. Сиренето пармезан е изключително миризливо и когато е добавено към пасирана стръв дава остра миризма, която нито една риба, а и никой около вас, няма да пропусне да помирише.

ДА НАКАРАМЕ СТРЪВТА ДА ЗАРАБОТИ

Сиренето привлича рибата, това е факт. Но вие можете да увеличите шансовете си за успех, търсейки онази риба, която не е в течението, а се спотайва покрай бреговете.

През лятото замятайте стръвта в чисти течения без водорасли или в коренищата на дърветата или под храстите. Добро място са също така бързите води под бентовете. Понякога можете да изкушите рибата точно пред брега, където течението е формирало подмоли, а рибата обича да се крие там.

През зимата опитвайте по-дълбоките водоеми и местата, отдалечени от бързеите. Действително стръвта се движи хаотично през зимния сезон. Дори когато има сняг и кордата замръзва по водачите, вие все още можете да изкушите риба със сирене. Какво по-добро в хрупкавия януари от чифт еднокилограмови кефали на сирене?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.