За платики на канала Ковачево

Със затоплянето на времето платиката буквално полудя на канала край село Ковачево. Обектът е посещаван най-вече от старозагорци и новозагорци, но напоследък все по-често и пловдивчани ловят риба там.
Каналът се намира съвсем близо до ТЕЦ „Марица-изток-2“. Това го прави постоянна втора спирка за риболовците, които не са хванали риба на теца.
Каналът е широк около 40 м и е дълъг няколко километра. Той е свързан с естествено езеро, което дава възможност на рибата да се движи. Ковачево е едно от малкото места, където все още има големи количества риба. Това се дължи на факта, че по-голямата част от канала е обрасла с дървета и корени и това пречи на бракониерите да пускат мрежи.

Мълвата, че платиката кълве като луда, бързо се разнася. Гостувам на Краси Върхара от Нова Загора. Пристигаме на канала около пет сутринта, за да успеем да си хванем място. Край водата вече има повече от 10 коли. Криво-ляво успявам да се наместя на брега. Оставям една кофа на мястото и чакам да съмне. Върхара се настанява на около 50 метра от мен.
Около 7 ч започва да се развиделява и аз започвам подготовка си. Междувременно са пристигнали още коли, наоколо просто е пълно с хора. Водата е пълно мъртвило, не изиграва нито една риба. Не искам да си правя прибързани умозаключения, но все пак това ме притеснява малко.
За този риболов съм се подготвил специално, тъй като не съм ходил за риба доста време. Качествена подхранка, вердевас… Започвам да меся подхранката. Разбърквам 2 кг BREME SILVER (тъй като на пазара няма Gold Pro Breem), добавям около 200 грама млян коноп, 1 кг FilStar ванилия с коноп, около 1 кг пръст на Van Den Eynde. Овлажнявам храната и я оставям да поеме влагата. 
Междувременно около мен кипи трескава дейност. Всичко живо хвърля храна във водата, като че ли храни прасета. На отсрещния бряг един „колега“ захрани с около 15 шепи жито. Втрещих се!
Разпъвам щеката на 11 м и започвам да проверявам дъното. Пред мен и вдясно е чисто, но от лявата ми страна има една закачка. Извъртам си куфара малко настрани, за да съм по-далеч от нея. Дълбочината е около 4.80 м. Точно под върха на щеката ми обаче започва един ръб. Влизам на 13 м и там дълбочината е вече около 6 м. За съжаление обаче не мога да ловя на тази дистанция, тъй като се намирам точно под жиците с високо напрежение. Всеки път, когато вдигна щеката на 13 м, за да подам линията, тя започва да пука в ръцете ми. Минавам отново на 11 м. Доста се колебая с какъв такъм да започна. Според предварителната информация (Върхара и Митко Къдравия бяха на канала предния ден) рибата кълве много вяло. В крайна сметка монтирам плувка MILO 1 грам. Основното ми влакно е Colmic Power 0.12, а поводът Xilo 0.9 мм. Куката е № 20 Trabucco Nexus.
Захранката вече е почти суха. Доовлажнявам я и започвам да я пресявам. Все още около мен никой не е извадил риба.
Подавам щеката на единадесетия метър и започвам да подхранвам. Захранвам със 7-8 топки на около 10.50 м. Целта ми е да не се изтърколят топките с храна по ръбчето и да съберат рибата на метър пред върха на щеката.
Нанизвам два едри вердеваса на куката и започвам да ловя. Няколко минути по-късно следва първата риба. След няколко месеца пауза разпъването на ластика ми доставя огромно удоволствие. Наслаждавам се на всяка уловена риба, като я вадя бавно, без да бързам, и с кепче. Междувременно отляво и отдясно също започват да вадят по някоя платика. Цялата активност обаче трае само около половин час, през който хващам десетина риби. След това рибата спира да кълве – като по разписание.
Подавам няколко малки топки подхранка, но няма резултат. Решавам да сменя тактиката. Монтирам плувка BALABENI 0.5 г. Реакцията е мълниеносна. Макар и много фино, рибата отчетливо натиска плувката. Изваждам още няколко риби. И продължавам в този дух. След няколко гелета сменям куката. Монтирам Sensas № 20, която е с по-дълга дръжка и по-подходяща за вердеваса. Гелетата спират, но рибата така и не става по-активна. Започвам да клатя методично, отлепяйки стръвта от дъното. Забелязвам, че вземанията са основно, когато отлепя на около 30 см от дъното и отпусна такъма. Тогава плувката ми не потъва, а остава повдигната. Но и това не е всеки път. Изобщо рибата е в отвратително настроение, а и аз започвам да се вкисвам покрай нея. Дразни ме, че трябва да ловя на 5 м дълбочина с плувка 0.5 г, и решавам въпреки високото напрежение да вляза на 13 м. Там дълбочината е около 6 м. Щеката подозрително бражди и пука в ръцете ми, но все пак изваждам няколко риби. Монтирал съм плувка 1.5 г Maver Bachi. След като на по-дълбокото платиката атакува по-голяма плувка, решавам да я пробвам и на 11 м със същия такъм. Няма пипане. Няма дори натискане. Сменям стръвта със ситен вердевас, пинки, торен червей. Безрезултатно.
Монтирам отново плувка 1 грам с издължена антена Maver Bachi. Продължавам да ловя епизодично по няколко риби, но риболовът е адски измъчен. Наоколо хората хващат по риба на час. На неколкостотин метра нагоре по канала са и състезателите от Стара Загора Калин Митранов и Иван Михалев. Те са в горната част на канала, където по принцип е по-активна червеноперката. Въпреки това двамата ловят успешно платики. Краси Върхара от Нова Загора също се представя много добре. Вердевасът определено си казва думата. След кратка разходка и обяд отново сядам на куфара. С ужас забелязвам, че „сеячът“ отсреща отново хвърля около 3 кг жито във водата!!!
На няколко места започват интензивно да ловят платика. Отново ставам от куфара, приближавам се и установявам, че всички ловят на търмък. Монтират кука № 8-10, с по 5-6 бели червея, лягат на дъното и засичат периодично. Тъй като рибата е там, но не се храни, закачат платиките, закъдето им падне.
В следобедните часове кълването става още по-измъчено, но поне рибата се храни. Свършва ми едрият вердевас и продължавам на ситен. Резултатът е малко по-слаб, но все пак вадя по някоя риба с много клатене.
Завършвам риболова с 9 кг риба. Върхара има малко повече. Пътувайки за Нова Загора, правим разбор в колата. Единственото логично обяснение е, че пред мен по неведоми причини платиката я нямаше. Не вярвам да съм я прехранил, тъй като храната беше качествена и с достатъчно пръст. А и нямах нито една затърмъчена риба.
Няколко дни по-късно стана ясно, че на следващия ден (в неделя) кълването се е нормализирало и на канала отново са хващани огромни количества риба.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.